14
jun
21

Checklist voor webteksten: 5 dingen die je niet moet vergeten

Ga je aan de slag met de teksten op je website? Het schrijven van webteksten is een vak apart. Daarom gaf ik al eerder 10 tips voor het schrijven van goede webteksten. Een nieuwe of vernieuwde website (laten) bouwen is een hele klus. In de praktijk zie ik dat het daarna soms stil blijft liggen. Dan heb je eindelijk een prachtige website, maar hij moet nog wel gevuld worden met beeld en tekst. Zonde als het daarna nog weken, of zelfs maanden, duurt voordat de site live kan gaan. Als je echt enorm ophikt tegen het schrijven, er te lang mee bezig bent of het lastig vindt, dan kun je het schrijven van webteksten uitbesteden. Heb je al een goede website maar is ‘ie toe aan een opfrisbeurt? Of wil je graag weten wat beter kan? Lees dan snel verder, deze blog helpt je om de puntjes op de i te zetten.

 

Checklist voor webteksten: 5 dingen die je niet moet vergeten

De teksten op je website zijn belangrijk. Ga maar eens na wat er gebeurt wanneer je zelf een site bezoekt. Je moet ergens door getriggerd worden, anders ben je snel weg. Sterke teksten die je aanspreken helpen enorm om bezoekers langere tijd vast te houden op je website. En dat wil je, want hoe langer iemand op je site blijft, hoe beter dat is voor je vindbaarheid. Dat wil trouwens niet zeggen dat je pagina’s duizenden woorden lang moeten zijn. De gemiddelde bezoeker heeft namelijk helemaal geen tijd om zich door meterslange teksten te worstelen. Gebruik deze checklist naast je bestaande site en maak je webteksten nog beter. Daarmee trek je meer bezoekers en blijven ze langer op je site rondneuzen.

webteksten checken

Check je webteksten en maak je website nog beter (vindbaar)!

1. Less is more

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar veel tekst op je pagina’s heb je niet nodig. In blogs of nieuwsartikelen kan dit wel prima. Of onder de veelgestelde vragen. Scroll eens op je gemak door de pagina’s op je site: welke alinea’s kunnen korter? Een paar zinnen zijn niet altijd genoeg, maar je teksten lezen vaak fijner als de alinea’s en zinnen niet te lang zijn. Wil je toch meer vertellen? Tover je lange tekst om tot een opsomming of plaats extra informatie in een apart kader. Dat staat bovendien aantrekkelijker op je site. De veelgestelde vragen zijn ook een prima plek om naar door te linken voor langere lappen tekst.

 

2. Vergeet SEO niet

Heb je fantastische teksten geschreven maar wordt je website niet goed gevonden? Neem dan je zoekwoordenstrategie eens onder de loep! Een basiskennis van SEO heb je nodig als je bezoekers naar je site wil trekken. Bekijk om te beginnen weer eens de Analytiscs van je website. Een groot deel van het onlineverkeer begint namelijk op Google. De zoekmachine moet jouw website goed vinden zodat pagina’s van je site hoog in de zoekresultaten komen. Lees deze 3 snelle SEO-tips om die check ook meteen te doen nu je toch bezig bent met je site.

 

3. Gebruik een goede opbouw en logische tussenkopjes

Ga bij elke pagina na of de opbouw logisch is en de goede tussenkopjes worden gebruikt. Probeer je te verplaatsen in de lezer die op je site komt: is de informatie gemakkelijk te vinden? Check de volgende punten op elke pagina:

  • Staat de belangrijkste informatie bovenaan de pagina? Vertel hier wat het de lezer oplevert om door te scrollen.
  • Gebruik logische tussenkopjes voor je alinea’s. Kijk er nog eens naar met een kritische blik. Staan er relevante zoekwoorden in waarmee je de lezer (en Google) aanspreekt? Lees ook deze 5 tips voor het schrijven van een goede en pakkende titel.
  • Onderschat beeld en witruimtes niet. Lange lappen tekst zijn niet aantrekkelijk. Witruimtes maken een tekst lekker leesbaar. En omdat het oog ook wat wil, is beeld minstens net zo belangrijk. Een tekst leest fijner als de opbouw logisch is en tekst, beeld en witruimtes elkaar afwisselen.

 

Webteksten tips

Foto’s en ander beelden maken je pagina beter leesbaar.

 

4. Gebruik actieve zinnen

Actief schrijven is een uitdaging! Zelfs tekstschrijvers vinden dit moeilijk. Aangezien actieve zinnen lekker lezen Ên aanzetten tot actie, zijn ze onmisbaar op je site. Zelfs als je niks wil verkopen maar alleen informeren. Bouw je zinnen om tot je aantrekkelijke alinea’s hebt waarbij de lezer blijft plakken. En zet ze aan tot actie. Woorden die tot de verbeelding spreken helpen goed om actief te schrijven, zeker werkwoorden. Dus schreeuwen in plaats van zeggen. Doen in plaats van kunnen. Kijk maar eens hoe groot het verschil is tussen de zinnen in deze voorbeelden:

‘Irene wilde een bos bloemen in de vaas zetten’ – ‘Irene zet een prachtige bos voorjaarsbloemen in de vaas’

Wanneer zou jij aan de slag willen gaan?’ – ‘Ga nu aan de slag en ontdek meteen de voordelen’

‘We doen wat we zeggen’ – ‘We schreeuwen het graag van de daken: Sterke Verhalen schrijft de beste webteksten’

 

5. Scan je site pagina voor pagina

Ben je klaar met punt 1 t/m 4? Dan is het tijd voor de finale. Scan je site pagina voor pagina:

  • Hoe ziet je pagina eruit? Is de informatie gemakkelijk te scannen, spreken de tussenkopjes bezoekers aan en wisselen tekst en beeld elkaar af?
  • Ben je de zoekwoorden niet vergeten? Staan ze op logische plekken in je tekst en kopjes? Daar wordt Google blij van en jij ook als meer bezoekers naar je website komen.
  • Is de eerste alinea aantrekkelijk genoeg? Nodigt de tekst uit om verder te lezen?
  • Staat op elke pagina een call to action?
  • Is de pagina een goede landingspagina als iemand via Google op je site belandt?
  • Maak je lezers nieuwsgierig naar jou. Nodig ze uit contact op te nemen, doe een aanbod, vraag ze om met je linken (hier kun je met mij linken) of je bedrijf te volgen op social media.

 

Tekstschrijver Rotterdam

Heb je een tekstschrijver nodig? Sterke Verhalen uit Rotterdam helpt je graag met ijzersterke webteksten. Of teksten voor blogs, nieuwsbrieven of als schrijver voor je e-book of whitepaper waar je zelf maar niet aan toekomt.

 

Neem contact op

< Terug