21
okt
20

Webteksten schrijven – 10 tips

Het schrijven van webteksten is een vak apart. Dat weet ik inmiddels omdat het een van mijn specialismen is. Online teksten moeten je in een fractie van een seconde aanspreken en motiveren om verder te lezen. Daarnaast wil je dat de pagina’s goed gevonden worden en moet je rekening houden met SEO (Search Engine Optimization). En geloof me, webteksten zijn echt iets anders dan bijvoorbeeld uitgebreide teksten voor een brochure. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat de teksten op je website goed leesbaar zijn, de bezoeker uitnodigen om langer op de pagina te blijven én ‘SEO-proof’ zijn?

Goede webteksten schrijven doe je zo: 10 tips!

 

webteksten schrijven tips

Goede webteksten schrijven: zo doe je dat!

 

1. Leer je doelgroep kennen

Het is een van de eerste dingen die ik aan mijn klanten vraag: voor wie schrijf je de teksten? Wie zijn de bezoekers aan je website? Veel bedrijven vertellen op hun website graag over zichzelf en dat is logisch. Soms krijg je er het ‘wij van WC-eend gevoel’ van. Maar verplaats je ook eens in iedereen die je site bezoekt. Vinden zij de informatie die ze nodig hebben? En is het in begrijpelijke taal geschreven? Geloof me, heel veel websites staan bol van vaktermen. De kans is groot dat jij je er niet van bewust bent dat lang niet alle bezoekers aan je site weten wat die termen betekenen. Je doelgroep nog eens goed in kaart brengen is altijd de eerste stap en doe je voordat je begint met schrijven. Vraag vooral eens aan je klanten wat zij op je (nieuwe) website willen lezen of nu missen.

 

2. Gebruik korte zinnen

Lange zinnen zijn niet nodig om je punt te maken. Sterker nog, de kans is groot dat een lezer sneller afhaakt als je lange zinnen gebruikt. Je schrijft geen boek, maar webteksten. Iemand komt op je site om snel de juiste informatie te vinden. Als je korte zinnen gebruikt die gemakkelijk lezen dan bereik je een groter publiek. Laat die lange zinnen maar over aan juristen. Wissel af in zinslengte, ook dat leest fijner. Vergeet de leestekens niet. Zeker als een zin iets langer is, dan plaats je een komma op plekken waar je een korte pauze inlast. Of gewoon een punt en begint een nieuwe zin. Uiteindelijk houd je daar de aandacht van de lezer veel langer mee vast.

 

3. Leer om actief te schrijven

Actief schrijven is best lastig. Ik betrap mezelf er bij het nalezen van teksten ook vaak op dat het toch nog een stuk vlotter kan. Bij elke zin heb je de keus om actief of passief te schrijven. Ik geef je een voorbeeld:

‘Wij zien dat klanten veel waarde hechten aan reviews’ – actief

‘Reviews worden door onze klanten steeds belangrijk gevonden’ – passief

Probeer werkwoorden te gebruiken die tot de verbeelding spreken. Daarmee ga je vanzelf actief schrijven. Je ontkomt niet altijd aan de werkwoorden ‘worden’ of ‘hebben’. Toch leest het leuker als je die afwisselt met andere werkwoorden. Denk aan zien, horen, lezen, lopen, roepen of verslinden.

Tips webteksten actief schrijven

Leer jezelf aan om actieve werkwoorden te gebruiken, zoals roepen.

 

4. Vermijd clichés en geef concrete voorbeelden

Probeer om zoveel mogelijk weg te blijven van clichés en geef in plaats daarvan concrete voorbeelden. Het is heel gemakkelijk om pagina’s te schrijven zonder iets te zeggen. Hoe concreter je bent, hoe meer je teksten tot de verbeelding spreken. Zo roepen veel bedrijven dat ze ‘het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland’ zijn. Leg uit waarom je dat bent. Waar blijkt dat uit? Geef concrete voorbeelden, laat reviews zien en vertel wat jullie hieraan doen. ‘Show, don’t tell’ noemen ze dat in het Engels en dat klopt wel. Je mag daar af en toe best wat humor bij gebruiken. Leg bijvoorbeeld uit dat jullie trots zijn op de beoordelingen van klanten en dat je dit elke week viert door taart te eten met een tevreden klant. Plaats daar een foto bij, concreter kan bijna niet.

 

5. Synoniemen zijn je vrienden

We hebben allemaal onze favoriete woorden. Als je vaker teksten schrijft dan gaan die je vanzelf opvallen. Niemand wil elke dag een boterham met pindakaas eten, variatie is belangrijk. Dat geldt net zo goed voor webteksten. Als alle teksten op elkaar lijken dan haak je als lezer sneller af. De oplossing? Synoniemen worden je nieuwe vrienden. Voor bijna elk woord zijn er tal van synoniemen die je kunt gebruiken. Op de website van Synoniemen.net vind je ze gemakkelijk. Bovendien vind je in de zoekresultaten de zogenaamde ‘antoniemen’, woorden met een tegengestelde betekenis. Handig om te gebruiken als je positiever wil schrijven. Hiermee buig je je tekst om naar een optimistischer verhaal.

 

6. Verwerk de juiste zoekwoorden

Verwerk de juiste zoekwoorden en synoniemen in je teksten. Daarvoor gebruik je een zoekwoordenplanner en/of Google zelf. Voer je woorden en zinnen in en bekijk welke resultaten en suggesties je krijgt. Nu kun je ervoor gaan zorgen dat die woorden, zinnen en vragen terugkomen op je website. Belangrijke zoekwoorden verwerk je in het menu en laat je regelmatig terugkomen in titels. Vergeet niet je nieuwe beste vrienden, de synoniemen. We hebben allemaal een ander brein en zoeken op woorden die bij ons passen. Neem eens kijkje op Answer The Public. Deze site laat je zien op welke verwante woorden mensen zoeken en welke vragen ze stellen aan Google. Extra tip: laat vragen terugkomen in je FAQ’s. Heb je nog geen rubriek met veelgestelde vragen? Dan is dit het moment om deze te maken en op je site te zetten (note to self: ga hiermee aan de slag).

Om goed gevonden te worden (daar heb je SEO weer) zijn er trouwens nog veel meer trucjes die je toe kunt passen. Maar daarover een andere keer meer.

 

Zoekwoorden in webteksten

Google is je beste vriend en ook die van de bezoekers aan je website. Zorg ervoor dat zoekwoorden terugkomen op logische plekken.

 

7. Gebruik alinea’s

Alinea’s maken elke tekst beter leesbaar. Zou je tot hier zijn gekomen als ik geen alinea’s met logische of pakkende titels had geplaatst? Waarschijnlijk niet. Een webpagina met alinea’s scan je ongemerkt razendsnel. Zo bepaal je of het interessant genoeg is om verder te lezen. Dat doen jouw bezoekers net zo goed. Sterker nog, ze scannen je pagina om het specifieke stukje informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn. Als ze het niet snel vinden, zijn ze weg. Wissel de alinea’s bij voorkeur af met een beetje witruimte en foto’s, video’s of andere afbeeldingen. Een lange lap tekst, zelfs met tussenkopjes, nodigt niet uit tot lezen.

 

8. Actie ondernemen: de Call to action

Een echte marketingterm, de Call to Action (CtA). Maar wel een belangrijke. Want wat wil je dat bezoekers op je webpagina’s doen? Je wil dat zoveel mogelijk mensen die je site bezoeken, actie ondernemen. Door direct een offerte aan te vragen. Of zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Zet daarom op elke pagina minstens één CtA. Denk aan een button of duidelijke link naar een formulier of je webshop. Als je bijvoorbeeld hier klikt kom je direct uit op mijn contactpagina. Nuttig als je nu al hebt bedacht dat je de webteksten toch liever laat (her)schrijven door een tekstschrijver.

webteksten schrijven

Dit ben ik! Mijn gezicht zie je overal op mijn website terugkomen. Handig om te weten wie er achter dat toetsenbord zit toch?

 

9. Gebruik interne links

Vergeet niet om zoveel mogelijk interne links te verwerken in je teksten. Je pagina’s zijn aan elkaar verwant dus dit is gemakkelijker dan je denkt. Zo schrijf ik onder andere webteksten en blogartikelen voor mijn klanten. Zie je hoe simpel je interne links kunt verwerken op je website? Houd hierbij in je achterhoofd dat Google waarde hecht aan hoe lang een bezoeker op je website blijft. Inderdaad, die blijft langer ‘plakken’ als je interne links verwerkt.

 

10. Maak plannen voor de toekomst

Een statische website is een beetje saai. Dat vindt niet alleen iemand die je site vaker bezoekt, Google heeft er ook een mening over. Je site komt hoger in de zoekresultaten naar voren als je regelmatig updates plaatst, pagina’s bewerkt en afbeeldingen aanpast. Maak een contentplan en marketingkalender. Die gaan je helpen om regelmatig iets te delen. De bezoekers aan je site zien het echt wel als je laatste nieuwsbericht uit 2017 stamt. Wedden dat je ondertussen iets nieuws te melden hebt?

 

Tekstschrijver nodig?

Kun je zelf niet de juiste woorden vinden? Wil je regelmatig gaan bloggen maar komt het maar niet van de grond? Dan is dit het moment om in zee te gaan met een tekstschrijver. Je hebt mijn gezicht al gezien en een lange tekst van mijn hand gelezen. Spreekt het je aan? Leuk, laten we dan eens kennismaken!

 

Neem contact op

< Terug