11
jan
21

Wat is triskaidekafobie?

In het taalweetje van deze week vertel ik je meer over triskaidekafobie. Omdat ik het leuk vind om nieuwe woorden te leren en het met jullie wil delen. Ik had hier namelijk nog nooit van gehoord en denk dat de kans groot is dat jij ook niet direct weet wat het betekent. Triskaidekafobie is angst voor het getal 13. Veel mensen zien dit als een ongeluksgetal en zijn er zelfs extreem bang voor. Zij zullen nooit op huisnummer 13 gaan wonen, blijven binnen op vrijdag de 13e, slapen niet in een hotelkamer met dit nummer en soms gaat het zelfs nog veel verder.

 

triskaidekafobie

Ben je bang voor het getal 13? Dan heb je triskaidekafobie!

 

Een paar interessante weetjes over triskadekafobie:

  • Horrorschrijver Stephen King was extreem bang voor het getal 13. Niet alleen voor het getal zelf, maar ook voor losse getallen die opgeteld 13 waren. Zo stopte hij nooit met lezen op pagina 94 of 283.
  • In de Verenigde Staten ‘bestaat’ de 13e verdieping in de meeste flat- en kantoorgebouwen niet. Je gaat dan gewoon van etage 12 naar 14 of er zit een verdieping tussen met een andere naam.
  • In de meeste vliegtuigen wordt gangpad 13 ook overgeslagen. Let daar maar eens op wanneer je de volgende keer een stoel uitzoekt.
  • In China wordt 13 niet gezien als een ongeluksgetal, maar 4. De klank van dat woord lijkt namelijk op de klank die in de Chinese taal gebruikt wordt voor ‘dood’.
  • Prins Bernard beschouwde 13 juist als zijn geluksgetal en hij reed dan ook in een auto met het kenteken AA-13.
  • Zanger André Hazes weigerde op te treden op vrijdag de 13e.

 

Angst voor het getal 13

Het is niet helemaal bekend hoe de angst voor het getal 13 precies is ontstaan. Misschien komt het voort uit de bijbel. Tijdens het Laatste Avondmaal werd Jezus namelijk verraden door Judas, de 13e apostel. Ook in de Noorse mythologie wordt 13 gezien als ongeluksgetal. Hoewel het een raadsel blijft hoe triskaidekafobie precies tot stand is gekomen, feit is wel dat veel mensen 13 ‘voor de zekerheid’ liever vermijden in het dagelijks leven.

Vrijdag de 13e wordt door veel mensen gezien als een ongeluksdag. In 2021 hebben we één vrijdag de 13e, in augustus. Je hebt dus nog even de tijd om je voor te bereiden op die dag.

 

Hier vind je nog veel meer taalweetjes en handige taaltips

< Terug