17
jun
21

Uit eten of uiteten?

UIT ETEN OF UITETEN?

Nu we allemaal weer buiten de deur kunnen eten (je dacht dat ik het antwoord nu al ging geven hè?), zie ik op social media veel mensen die ik volg weer delen dat ze uit eten/ uiteten gaan. Schrijf je dit als één woord of als twee losse woorden? Om je meteen uit je lijden te verlossen: los geschreven heeft de voorkeur.

De woorden uit eten combineer je vaak met de werkwoorden gaan, willen of zijn: ‘we gaan/ willen vanavond uit eten’ of ‘ik ben daar al een tijdje niet uit eten geweest’. De woorden geven aan dat je iets doet buiten je eigen huis (je gaat ‘uit’).

Uiteten is een werkwoord en wordt meestal gebruikt als samenstelling: ‘ben je nu uitgegeten?’

Eerlijk is eerlijk: volgens Van Dale kun je zowel uit eten als uiteten schrijven. Maar volgens andere taalinstituten kan dit niet. Ik schrijf het in ieder geval los van elkaar. En ik ga vanavond alweer uit eten. Je kunt trouwens ook ‘zullen we uit gaan eten’ zeggen. Volgens mij (correct me if I’m wrong!) wordt dat in Brabant vaak gebruikt.

< Terug