22
mrt
21

Spelfouten voorkomen – 5 tips

We maken ze allemaal: spelfouten. Ik ook hoor, als tekstschrijver. Omdat mijn kennis van de Nederlandse taal heel goed is Ên het mijn werk is om foutloos te schrijven, doe ik er wel alles aan om ze te voorkomen. Inmiddels weet ik dus precies hoe je ervoor zorgt dat je foutloze teksten schrijft. Grappig weetje: onze hersenen zijn getraind om naar het woordbeeld te kijken in plaats van de losse letters. Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar ook ÊÊn van de redenen waarom jij gemakkelijk een spelfout over het hoofd ziet. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je helpen om zelfs de kleinste foutjes uit je tekst te halen.

 

Spelfouten voorkomen: 5 tips

 

1. Lees je tekst na

Dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar het is echt de beste manier om de meeste spelfouten uit je tekst te halen. Nadat ik een tekst heb geschreven laat ik deze altijd even rusten. Een paar uur of een dag later kijk ik er nog eens naar. En dan haal ik er altijd wel een spel- of tikfoutje uit of ik ontdek dat een aantal zinnen niet zo lekker lopen. Allemaal ‘foutjes’ die ik niet had opgemerkt vlak na het schrijven van de tekst. Met een frisse blik de tekst nog eens nalezen helpt dus echt!

 

Spelfouten ontdekken

Laat je tekst even rusten en lees het op een later moment nog eens

2. Print je tekst en lees het hardop voor

Wanneer je teksten print, zie je vaak foutjes die je over het hoofd zag op het scherm. Ineens valt die gek geplaatste komma op, of woorden die je dubbel hebt geschreven. Hardop lezen is ook een prima manier om foutjes te ontdekken. Niet alleen lees je de tekst nog eens, zinnen die niet lekker lopen pik je er meteen uit.

 

3. Gebruik de spellingcontrole – maar vertrouw er niet blind op

De spellingcontrole in Word werkt in veel gevallen prima om tikfoutjes en de meeste spelfouten te ontdekken. Toch raad ik je aan om er niet blind op te vertrouwen. Vergeet niet dat het nog steeds een computer is die jouw spelling automatisch beoordeelt. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Zo kent Word niet alle Nederlandse woorden en met het vervoegen van werkwoorden geeft de spellingcontrole regelmatig een verkeerde suggestie. Daarnaast kent de spellingcontrole veel samenstellingen niet. In de Nederlandse taal schrijf je veel woorden aan elkaar, terwijl de spellingcontrole dan aangeeft dat je de woorden los van elkaar schrijft. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd Google raadplegen.

 

4. Laat iemand anders je tekst lezen

Sta je op het punt een belangrijke tekst te versturen? Dan kan het slim zijn om iemand anders nog eens naar je tekst te laten kijken. Een ander ziet die tekst waar jij misschien al uren aan hebt gezwoegd, namelijk voor het eerst. Die frisse blik op je tekst kan de laatste foutjes uit je tekst halen. Zet je trots opzij, niemand is perfect en we lezen allemaal af en toe over foutjes heen.

 

5. Zet je tekst in een ander lettertype

Dit klinkt misschien gek, maar het is een handig trucje om woorden net even anders te zien. De ruimte tussen letters en woorden verandert namelijk, waardoor je sneller foutjes opmerkt. Probeer het gewoon eens, ik weet zeker dat het je helpt!

 

Bonustip: Raadpleeg online hulpbronnen als je twijfelt. Je kunt Google gebruiken, of controleer het woord bijvoorbeeld bij mijn favoriet: de website van Onze Taal. Ook de website van Van Dale (van de woordenboeken) kan af en toe handig zijn, vooral als je naar de betekenis van een woord op zoek bent.

Wil je teksten door een professional laten controleren of vind je het lastig om je boodschap te verwoorden? Schakel dan een tekstschrijver in!

 

Neem contact op

< Terug