25
mrt
21

Schrap deze woorden uit je teksten

Schrijven is schrappen. Het gaat er niet alleen om wat je wel schrijft, maar ook om wat je niet schrijft. Deze woorden maken teksten niet beter of zijn in de meeste gevallen overbodig. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik ze toch ergens tussen plak. Gelukkig zie ik ze vaak nog op tijd staan en kan ik ze uit m’n teksten halen. Een korte uitleg!

 

Overbodige woorden

HEEL – dit woord gebruiken we om iets kracht bij te zetten. Iets was HEEL leuk. Het doet weinig voor de leesbaarheid van je tekst. Gebruik HEEL vooral om aan te geven dat iets niet kapot is.

TOT SLOT – de lezer begrijpt wel dat het einde van de tekst nadert zonder dat je het benoemt.

EIGENLIJK – een lekker woordje om ergens tussen te zetten, maar het zwakt wel je verhaal af.

VERSCHILLENDE – mijn favoriet! Ik gebruik deze bijna dagelijks. Het woord is vaak overbodig, want ‘3 verschillende honden’ is precies hetzelfde als ‘3 honden’. We weten wel dat het geen exacte klonen van elkaar zijn.

NAMELIJK – lekker woord om ergens de nadruk op te leggen. Het voegt helaas weinig toe aan de meeste teksten.

LETTERLIJK – één van mijn taalergernissen. De laatste tijd zie ik namelijk 😉 dat dit woord overal voor wordt gebruikt. “Dat was LETTERLIJK mijn laatste chocolaatje”. Compleet overbodig. Gebruik het alleen als het iets toevoegt. Af en toe mag het hoor.

 

Overtuigend schrijven

Natuurlijk mag je deze woorden wel gebruiken. Wil je overtuigend schrijven? Je hebt geen overbodige woorden nodig om je punt te maken! Gebruik ze met mate. Lees je teksten na voordat je ze plaatst of verstuurt. Zo ontdek je vanzelf wat jouw overbodige stopwoordjes zijn.

< Terug