11
mei
20

Me of mijn?

𝗠𝗲 𝗼𝗳 𝗺𝗶𝗷𝗻?

Taalergernis nummer 1 voor veel mensen, ook voor niet-schrijvers. Toch kan ik me wel voorstellen dat het verwarrend kan zijn, dus lees vooral deze korte uitleg zodat je voortaan weet wanneer het 𝙢𝙚, 𝙢𝙞𝙟𝙣 of 𝙢’𝙣 is.

𝗘𝘇𝗲𝗹𝘀𝗯𝗿𝘂𝗴𝗴𝗲𝘁𝗷𝗲: 𝗠𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘃𝗮𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗺𝗶𝗷 Twijfel je of het me of mijn is? Vervang het woord me door mij (zonder -n). Je schrijft me wanneer je het zou kunnen vervangen door mij en gebruikt het om naar jezelf te verwijzen.

𝘋𝘢𝘵 𝘣𝘰𝘦𝘬 𝘪𝘴 𝘷𝘢𝘯 𝘮𝘪𝘫.
𝘝𝘳𝘢𝘢𝘨 𝘮𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘸𝘪𝘦 𝘥𝘢𝘵 𝘣𝘰𝘦𝘬 𝘪𝘴.
𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘣𝘰𝘦𝘬.

𝗚𝗮𝗮𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗼𝗺 𝗯𝗲𝘇𝗶𝘁? 𝗗𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗷𝗲 𝗺𝗶𝗷𝗻 (𝗼𝗳 𝗺’𝗻) Mijn gebruik je wanneer het om bezit gaat. Mijn boek, mijn moeder, mijn zusje. Mijn kun je niet vervangen door me! M’n is iets informeler en gebruik je op dezelfde manier als mijn.
𝘞𝘦𝘭𝘬𝘦 𝘵𝘢𝘢𝘭𝘦𝘳𝘨𝘦𝘳𝘯𝘪𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘫𝘪𝘫?

< Terug