03
dec
21

Last minute rijmtips

Sta je op het punt om je laptop uit het raam te smijten omdat je vastloopt bij het schrijven van een Sinterklaasgedicht? Rijmen is leuk, maar kan best lastig zijn. Ik geef je een aantal handige tips, zodat je laptop heel blijft én je niet nog een halve dag bezig bent met een gedicht.

 

Rijmtips:

  • Schrijf eerst een aantal steekwoorden op. Over welke onderwerpen wil je het hebben in je gedicht?

 

  • Begin met het eerste onderwerp en bedenk een aantal woorden die daarbij passen. Wil je het hebben over een hond? Dan passen daar woorden bij zoals labrador, uitlaten, door weer en wind, aangelijnd en blokje om. Doe dit voor elk onderwerp.

 

  • Nu kun je beginnen met dichten. Pak een woord uit het eerste onderwerp en schrijf je eerste zin. ‘Sinterklaas ziet jou continu buiten de hond uitlaten.’ Daardoor blijft er minder tijd over voor je maten.’ De tweede zin rijmt op de eerste zin. Vanuit hier kun je verder met de rest van de steekwoorden of je verzint een andere logische zin als vervolg.

 

  • Gebruik een rijmwoordenboek en maak het jezelf gemakkelijker. Bedenk een zin en zoek op welke woorden rijmen op het laatste woord. Vaak kom je dankzij het rijmwoordenboek op ideeën. Mick’s Rijmwoordenboek is wat mij betreft een enorme aanrader (en inmiddels een klassieker).

 

  • Denk niet te moeilijk! Het hoeft geen perfect logisch verhaal te zijn. En begin gewoon, dan volgt de rest vanzelf. Je kunt er achteraf altijd nog wat aan schaven.

 

Veel succes met je gedicht! Einde bericht.

< Terug