24
nov
20

Feestdagen met of zonder hoofdletter: zo zit het!

Welke feestdagen schrijf je met een hoofdletter? Zeker rond deze tijd van het jaar is het handig om te weten wanneer je een hoofdletter moet gebruiken. Want we schrijven Kerstmis met een hoofdletter, maar hoe zit het dan met de kerstdagen? En als we dan toch bezig zijn, schrijf je moederdag en dierendag met een kleine letter of hoofdletter? In deze blog leg ik je uit hoe het zit!

feestdagen hoofdletter

Fun fact: dierendag schrijf je met een kleine letter, maar omdat Werelddierendag wél een officiële feestdag is, wordt hiervoor een hoofdletter gebruikt.

Feestdagen met een hoofdletter

Namen van feestdagen, religieuze feesten en gedenkdagen krijgen een hoofdletter. Dus schrijf je Kerstmis, Pasen, Hemelvaart, Moederdag, Offerfeest en Nieuwjaar zo. Volgens de officiële spellingsregels van het Groene Boekje hoef je zogenaamde ‘informele aanduidingen’ niet met een hoofdletter te schrijven. Lekker verwarrend hè? Dus zijn het kerstdagen en mag je de informele korte vorm kerst ook zonder hoofdetter schrijven. Ook woordgroepen en samenstellingen worden gezien als informeel, denk aan eerste kerstdag en sinterklaasavond. Kun je het nog volgen?

Feestdagen met een hoofdletter zijn onder andere:

  • Kerstmis
  • Nieuwjaar
  • Pasen
  • Hemelvaart
  • Moederdag
  • Vaderdag
  • Offerfeest
  • Pinksteren
  • Koningsdag
  • Sinterklaas
  • Valentijnsdag

 

Om het nog lastiger te maken: oud en nieuw. 31 december is geen officiële feestdag, dus kun je gewoon ‘oudjaar’ of ‘oudejaarsdag’ schrijven. Net als oud en nieuw. MAAR Nieuwjaar is wél een officiële feestdag en krijgt dus een hoofdletter. Dat geldt weer niet voor nieuwjaarsdag, om het lekker verwarrend te maken. Sorry, ik kan het niet makkelijker maken. Maar sluit wel af met goed nieuws. Beloofd!

 

Wat is een feestdag volgens de spellingsregels?

Dat kleine verschil tussen wat nu een feestdag is en wat niet, is best lastig te bepalen. Daarom kun je volgens Onze Taal ook best een hoofdletter gebruiken als een dag in jouw ogen een feestdag of herdenkingsdag is. Klinkt bijna als een soort gedoogbeleid. Maar dit maakt het wel een stuk gemakkelijker. Bij twijfel gebruik je dan maar gewoon een hoofdletter, toch? Overigens wordt het voor Van Dale misschien eens tijd om die feestdagen onder de loep te nemen. Want ook Secretaressedag is blijkbaar een officiële feestdag. Hoewel het vast nog steeds ‘gevierd’ wordt, is de benaming misschien wel wat achterhaald.

 

Boekentips

Omdat we het nu toch over de feestdagen hebben geef ik meteen een paar cadeautips. Het Groene Boekje is niet echt leuk om te lezen, maar er zijn wel andere boeken over taal die grappig en leuk zijn. Ik geef je graag een paar tips!

Taalvoutjes – het boek

Dit boek staat vol grappige taalfouten. Ik raad je ook aan om het Instagram-account van taalvoutjes te volgen voor een dagelijkse dosis hilarische of pijnlijke spelfouten.

 

Hoe vind je zélf dat het gaat? – Japke-d. Bouma

Japke heeft al een aantal boeken op haar naam staat en dit is haar meest recente exemplaar. Ze schrijft en verbaast zich over jeukwoorden, termen, taal en functietitels die we op de werkvloer gebruiken. Hardop lachen gegarandeerd. En soms een beetje schaamte, want strooien we niet allemaal aan en toe met die vreemde termen?

 

Taal is zeg maar echt mijn ding en Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse

Paulien vertelt op haar hilarische eigen manier op welke manier wij taal gebruiken. En verwondert zich over de woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Zonder te oordelen, want we zijn nu eenmaal een land vol verkleinwoordjes en verwarrend taalgebruik.

 

De AlfabetBeter – Ronald Snijders

Komiek Ronald Snijders heeft in dit boek 1000 kansloze woorden verzameld. Zo maken ze hun eigen alfabet. Wat denk je van ‘pestafette’ (een stokje dat je niet doorgeeft)? Een fijn boek om doorheen te bladeren en cadeau te geven.

 

Waar komt hagelslag vandaan?

Van sommige woorden vraag je je gewoon af waarom ze toch ooit zo zijn ontstaan. Hagelslag bijvoorbeeld, of een hamvraag. En waarom noemen wij pindakaas zo terwijl het overal ter wereld ‘peanutbutter’ wordt genoemd? In dit boekje krijg je antwoord op die vragen en ontdek je de betekenis van nog veel meer woorden.

 

Heb je taalvragen, wil je meer weten over de betekenis van een woord of twijfel je over de spelling van woorden en wil je dit terugzien in een blog?

 

Stuur een berichtje!

< Terug