22
apr
21

Afkortingen

Wanneer schrijf je een afkorting met hoofdletters en wanneer moet je een punt plaatsen? Ik schreef een aantal afkortingen zelf jarenlang verkeerd en weet hoe lastig het is. Daarom een korte uitleg zodat jij nu ook weet hoe je veelgebruikte afkortingen schrijft.

 

Afkorting met kleine letters of in hoofdletters?

Het verbaast je misschien, maar afkortingen worden bijna altijd in kleine letters geschreven. Als het om een naam gaat, van bijvoorbeeld een bedrijf, worden wel hoofdletters gebruikt. Dat geldt ook voor afkortingen van wetten, zoals de AOW.

Deze afkortingen schrijf je met kleine letters:

btw, cao, hbo, arbo, sms, pc

Deze afkortingen schrijf je met HOOFDLETTERS:

ANWB, MTV, NS, VVD

Sommige afkortingen uit een vreemde taal, meestal het Engels, mag je ook in hoofdletters schrijven. Als ze eenmaal zijn ingeburgerd, kun je ook kleine letters gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld ICT en B&B. Ook bepaalde titels krijgen een hoofdletter, zoals Z.K.H. (Zijne Koninklijke Hoogheid). Maar ik denk niet dat je deze afkorting heel vaak gebruikt.

 

Afkorting met of zonder punten?

In de meeste gevallen geldt de volgende regel:

Geen punten als je het woord letter voor letter uitspreekt, zoals wc, btw of tv.

Wel punten als je de afkorting uitspreekt als een woord, denk aan enz. (dit zou je uitspreken als enzovoort), bijv., en m.u.v. (met uitzondering van). Omdat de laatste afkorting uit meerdere woorden bestaat, staan er punten tussen de woorden.

Wist je dat sommige afkortingen inmiddels een woord zijn geworden? Horeca is daar een mooi voorbeeld van (hotel-restaurant-cafรฉ). Of aids (acquired immune deficiency syndrome), kliko (Klinkenberg enย Koster) en wc (watercloset).

< Terug