02
feb
21

5 tips voor het schrijven van een goede en pakkende titel

Als tekstschrijver en blogger schrijf ik bijna dagelijks titels voor artikelen en webpagina’s. Die pakkende titel komt soms zo uit m’n vingers rollen, maar regelmatig moet ik er even goed over nadenken. Niet alleen omdat de titel goed moet aansluiten bij het verhaal en zoekwoorden, ook omdat de titel moet uitnodigen om verder te lezen. Want het goede begin is echt het halve werk. Wanneer de titel van een blog, nieuwsbericht of webpagina niet aanspreekt dan haakt een lezer namelijk af. Terwijl je natuurlijk juist graag wil dat je tekst wordt gelezen. Tussen een goede en slechte titel kunnen duizenden lezers verschil zitten. Als je tot hier bent gekomen met lezen heeft de titel van deze blog je in ieder geval nieuwsgierig genoeg gemaakt. En nu wordt het pas echt leuk, want je hebt nog 5 handige tips van mij tegoed. Precies zoals ik heb beloofd in mijn titel.

 

goede titel

Bij Frankwatching weten ze hoe ze pakkende titels moeten schrijven

 

Zo schrijf je een pakkende titel

Zonder goede titel is de kans groot dat je tekst niet eens wordt gelezen. Zonde als je zo hard hebt gezwoegd op een interessant verhaal. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat gemiddeld 80 procent van de lezers niet meer leest dan alleen een kop. Of dat nu een blog, nieuwsartikel, webpagina of de meta-omschrijving is op Google. Pakkende titels zijn dus niet alleen belangrijk als je journalist bent voor een krant, maar voor elke marketeer, blogger, ondernemer of communicatieprofessional.

 

1. Zo concreet en kort mogelijk

Houd in je achterhoofd dat je de lezer heel snel moet overtuigen om verder te lezen. Maak je titel daarom zo concreet en kort mogelijk. Niet zo kort als mand (bekijk hier even het filmpje als je niet weet wat ik bedoel), maar een titel van 2 regels is vaak al te lang. Probeer de lezer in een paar woorden de lezer te vertellen wat er in de tekst staat. Dat mag je best een tikje aandikken, maar overdrijf niet. Krachtige woorden werken goed, al raad ik je niet aan ze in al je titels te gebruiken. Ze moeten wel aansluiten bij je tekst.

Een paar voorbeelden van krachtige woorden:

  • nu / direct
  • jij/ jouw
  • gratis
  • geheim
  • handig
  • beste
  • nieuw
  • populair
  • origineel
  • succes
  • slimmer
  • tips
  • belangrijk
  • gegarandeerd

 

2. Stel een vraag

Het werkt vaak goed om een vraag te stellen in je titel. Natuurlijk staat het antwoord op de vraag in je tekst. Een slimme vraag prikkelt de nieuwsgierigheid van je lezer. Die wil namelijk het antwoord weten op de vraag die jij stelt. Vooral ‘hoe-vragen’ doen het goed. Een paar voorbeelden:

“Hoe schrijf je een ijzersterke blog?” ofย “Hoe maak je in 5 minuten een strakke planning?”

Natuurlijk kun je ook afwisselen door je titel te beginnen met wie, wat, wanneer, waar en waarom. Gebruik ook in je webteksten af en toe vragen.

 

3. Gebruik getallen: 5 tips om ……

Deze blog heeft niet voor niets een getal in de titel staan. Getallen doen het namelijk altijd goed bij lezers, ze geven je (onbewust) het gevoel dat er iets belangrijks wordt gemeld. Dit zorgt ervoor dat je graag verder leest. Schrijf de getallen liever niet uit, maar gebruik ze gewoon als cijfer. “Zevenย manieren om vandaag nog je doel te bereiken” leest nu eenmaal minder lekker dan “7ย manieren om“. Oneven getallen zorgen gemiddeld gezien trouwens voor een betere conversie dan even getallen. Op het getal 10 na. Interessant toch? In dit artikel van The Guardian lees je meer over de voorkeur die we hebben voor bepaalde getallen.

 

Getallen in titel

Coolblue weet ook dat getallen in titels goed werken

 

4. Bezorg de lezer een wow-effect

Een supersterke titel met het ‘wow-effect’ prikkelt de zintuigen van je lezer. Of het nu de titel van een belangrijke e-mail, e-book, blog, nieuwsbericht of pagina op een website is. Succesverhalen doen het altijd goed en geven de lezer het gevoel dat ze dit ook willen bereiken. Heb je een product of dienst waarmee je veel succes hebt geboekt? Een artikel dat al duizenden keren is gelezen? Of een e-book waar je kopers enthousiast over zijn? Schrijf een blog, nieuwsbrief of webpagina over je succesverhaal en benoem in de titel welk resultaat je hebt behaald of wat de belofte is. “Dit e-book heeft al duizenden mensen geholpen met een succesvolle Instagram strategie”ย of “Hoe 1 blog zorgde voor honderden extra bezoekers op onze website” of “Het geheim van een gezond voedingspatroon”.

titel wow-effect

Blog op PorteRenee met een duidelijke titel die tot de verbeelding spreekt (wow-effect)

 

5. Vergeet de zoekwoorden niet

Vergeet niet om relevante zoekwoorden te verwerken in je tekst. Als je dit niet doet dan is de kans namelijk klein dat je tekst goed gevonden wordt. En dat is natuurlijk zonde. Want ook na publicatie kan je blog, nieuwsbericht of webpagina nog dagelijks tientallen of zelfs honderden bezoekers trekken via Google. Verwerk daarom in ieder geval het belangrijkste zoekwoord in je titel. Ik zorg er altijd voor dat de belangrijkste zoekwoorden terugkomen in de titel van een blog. Mijn artikelen over de spelling van houd of houdt afstand en 15 woorden die vaak verkeerd worden geschreven zijn het best gelezen.

Kijk altijd nog eens kritisch naar je titel voordat je de tekst publiceert. Gratis SEO-tip: vergeet ook niet de url aan te passen als je de titel van een blog of webpagina aanpast.

 

Hulp nodig bij het schrijven van teksten? Laat je gegevens hier achter!

< Terug