27
okt
20

15 woorden die vaak verkeerd worden geschreven

De Nederlandse taal is niet bepaald gemakkelijk. Ik kom bijna dagelijks woorden tegen die verkeerd worden geschreven. Dat is trouwens niet per se (hé, weer een lastige) een ergernis hoor. Meestal begrijp ik wel waarom het niet goed gaat. Sommige woorden hebben gewoon geen logische spelling. Of klinken heel anders als je ze hardop uitspreekt. Omdat ik je toch een handje wil helpen heb ik een lijstje samengesteld. Print het uit, hang het op je koelkast of bookmark het als favoriet.

woorden verkeerd geschreven

Handig! Een lijstje met 15 woorden die vaak verkeerd worden geschreven.

15 woorden die vaak verkeerd worden geschreven

Het is vaak helemaal niet zo’n punt als je een woord verkeerd schrijft. Als de lezer weet wat je bedoelt dan kom je al een heel eind. Ik weet zeker dat je mij af en toe in WhatsApp-berichten ook kunt betrappen op woorden die niet goed zijn geschreven. Als tekstschrijver overkomt mij dat niet heel vaak, maar ik ben geen wandelend woordenboek. In sommige gevallen wil je er zeker van zijn dat er geen spelfouten staan in je tekst. Denk aan bijvoorbeeld een sollicitatiebrief, aanvraag voor een financiering, een bedrijfsplan, juridische documenten of belangrijke e-mail. Je weet zelf vast wel bij welke woorden je aan de spelling twijfelt. Dat doe je waarschijnlijk vaak bij dezelfde woorden. En de kans is groot dat een aantal ervan in dit lijstje staan. Doe er je voordeel mee!

 

taalergernissen

Check ook meteen even mijn taalergernissen top-5!

 

Te allen tijde: Een beetje oud-Nederlands, maar te allen tijde wordt nog vaak gebruikt. Helaas zelden geschreven zoals het hoort. Dat is namelijk op deze manier. Handig ezelsbruggetje: de laatste letters van de woorden vormen het woord ENE. Misschien kun je zo gemakkelijker onthouden dat het tE alleN tijdE is.

Onmiddellijk: Je schrijft onmiddellijk met een dubbele d en dubbele l. Zeker die tweede ‘l’ wordt vaak vergeten. Dit is de enige juiste spelling.

Liken – geliket: Natuurlijk niet echt een Nederlands woord, maar we gebruiken het wel vaak sinds de komst van social media. Hoewel het onlogisch klinkt en oogt, is ‘geliket‘ de juiste spelling. Dat vinden wij vooral onlogisch omdat we er in het Engels -ed achter zouden zetten (liked).

Interessant: Dit woord schrijf je met een dubbele s.

Sowieso: Als ik een ranking zou maken stond ‘sowieso‘ op de eerste plaats. Ik heb alle varianten op dit woord wel voorbij zien komen de afgelopen jaren. Van zowieso tot sowiezo en zo wie zo. Maar het is dus sowieso.

Verrassing: Het is een verrassing en geen verassing. Verassen heeft een heel andere betekenis en die fout maak je liever niet.

Chagrijnig: Nog zo’n lastig woord. Niemand spreekt dit toch ook uit zoals het geschreven wordt? Ik begrijp heel goed dat je hierbij in de (spel)fout gaat. Gelukkig is de kans klein dat je het gebruikt in je sollicitatiebrief.

Portemonnee: Portemonnee schrijf je met een dubbele n. Het is wat het is.

Hartstikke: Sowieso is dit wel een vreemd woord. Spreek het eens hardop uit. We gebruiken het wel regelmatig, zeker op social media. Helaas wordt het dan vaak verkeerd geschreven, namelijk met een d. Hartstikke schrijf je toch echt met een t.

Eengezinswoning: Zelfs makelaars schrijven nog vaak ‘eensgezinswoning’. Schaam je dus vooral niet als je het verkeerd schrijft. Waarschijnlijk is het zo verwarrend omdat we het wel uitspreken met die S ertussen. Nu je het weet ga je deze fout vaak spotten.

Enige: Het is niet mogelijk om eniger te zijn dan de enige. Dus enigste is gewoon geen bestaand woord. Op zich is dit weer een logische fout trouwens. We plakken in het Nederlands namelijk graag -ste achter een woord om ons punt extra duidelijk te maken. Denk aan leukSTE of moeilijkSTE.

Chic: Je schrijft ‘chic’ als je ‘sjiek’ bedoelt. Een chic feestje bijvoorbeeld. Om het wat moeilijker te maken bestaat chique wél. Je gebruikt het als je een ‘e’ hoort bij de uitspraak. Zoals ook het geval is bij continu en continue.

Bedoeling of bedoening: Bedoening betekent ’toestand’. Iets kan dus een vreemde bedoening zijn. Toch schrijven we vaak ‘bedoeling’ (doel, intentie) als we ‘bedoening’ bedoelen. Nu weet je in ieder geval hoe het zit.

Uitweiden: Uitweiden en uitwijden bestaan allebei. We gebruiken de woorden vaak op de verkeerde manier. De kans is namelijk groot dat je veel vaker ‘uitweiden’ bedoelt. Als je ergens over wil uitweiden tijdens een gesprek bijvoorbeeld. Je gebruikt alleen uitwijden als je iets wijder maakt.

Interview: Interview schrijf je zo. Dus niet met een u zoals bij het woord nieuw. Het wordt vaak verkeerd geschreven, dus  verdient dit woord zeker een plekje in deze lijst. Bovendien handig om te weten hoe je het schrijft als je jezelf in een sollicitatiebrief wil uitnodigen voor een interview.

 

Twijfel je over hoe je woorden spelt? Check de site van Van Dale of Onze Taal, de kans is groot dat je daar meteen ziet hoe je het woord moet schrijven. Je krijgt er zelfs uitleg bij. Heb je helemaal geen zin om je teksten te checken? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van webteksten? Wil je vaker bloggen maar zit je uren naar een knipperende cursor te staren?

 

Sterke Verhalen schrijft teksten voor jouw bedrijf

< Terug