WAAR KOMT HET SPREEKWOORD VANDAAN?
Er zijn duizenden Nederlandse spreekwoorden en gezegden. Ze bevatten een krachtige overtuiging of wijsheid. Veel spreekwoorden gebruiken we al tientallen of zelfs honderden jaren. Ik vraag me regelmatig af waar een spreekwoord vandaan komt. Hoe letterlijk moet je een gegeven paard in de bek kijken? En waarom is spreken zilver en zwijgen goud?
Een bord voor je kop hebben
We trappen af met ‘een bord voor je kop hebben’. Betekenis van het spreekwoord: Iemand die een bord voor zijn kop heeft gaat (onbezonnen) zijn gang en trekt zich niets aan van anderen. Het wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt. Waar het vandaan komt is niet precies bekend, maar er zijn wel een paar theorieën.
Volgens Onze Taal komt het mogelijk van het gebruik dat mensen een onrustige stier een bordje voor zijn kop hingen. Hierdoor kon het dier niet goed zien wat er om hem heen gebeurde en was hij makkelijker te vervoeren. Toch lijkt de betekenis hier juist niet op wat we willen overbrengen als we zeggen dat iemand ‘een bord voor zijn kop’ heeft. Een andere verklaring kan de oude uitdrukking ‘een berderen aanzicht hebben’ zijn (iemand met een onbeschaamd uitgestreken gezicht). Berderen betekent ‘van planken gemaakt’.
Van welk spreekwoord wil jij de herkomst weten? Laat het me weten, dan ga ik binnenkort op onderzoek uit!